Slačica

Semenke slačice kao začin

Paste napravljene od semenki slačice se koriste kao začin za hranu još od antičkih vremena. Semenke slačice su poznate najmanje 4000 godina, zbog čega je slačica među najstarijim začinima na svetu. Postoje tri vrste slačice. Njihove semenke su praktično bez mirisa, ali se razlikuju po ukusu u zavisnosti od vrste. Semenke bele slačice su blage i orašaste i razvijaju prijatnu ljutinu tokom kuvanja, dok su semenke crne slačice ljute i gorke. Ukus braon Sarepta slačice je negde između ukusa druge dve vrste. Naziv „bela slačica“ se odnosi na bele semenke. Ova slačica se često naziva „žuta slačica“ zbog žutih cvetova.

Category:

Upotreba

Semenke slačice mogu da se dodaju jelima cele ili samlevene. Slačica u prahu se koristi za pravljenje popularnog senfa, a takođe je idealna kao začin za živinu, jela od pirinča, supe i sosove. Cele semenke slačice se često koriste za konzerviranje povrća i kao začin za jela od mesa i ribe, kari, kobasice i marinade. Ljutina semenki slačice se razvija kada dođu u dodir sa tečnošću, kao što je voda, vino, sirće ili pivo. Semenke gube ljutinu kada se kuvaju dugo, zato bi trebalo da ih dodate tek kada je jelo skoro gotovo da biste sačuvali ljuti ukus.