

Peršun list 10g
Peršun je glavni začin za gotovo sva kuvana jela i salate a ističe se njegov zdravstveni i nutritivni značaj. Dakle, peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini.
Njen nutritivni sastav, obilje vitamina i minerala čine je svakako posebnom. Lišće peršuna možete koristiti tokom cele godine jer pored stabla, ploda i korena peršuna ima vrlo bogatu lisnu masu koja je lekovita i hranjiva.
List peršuna se koristi sirov u pripremanju salata i za dekoraciju hrane.
Od lista se mogu spravljati čajevi, melemi i eterično ulje. Peršun je dao značajan doprinos prirodnoj medicini, kozmetologiji i farmaciji.
Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od soka od limuna i pomorandže.