

Kardamom mleveni 10g
U današnje vreme kardamom najviše se koristi u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim poslasticama, kafi, likerima, vinu, a takođe i mesu, marinadama i kobasicama.
Gotovo limunski ukus kardamoma daće pečat ne samo slatkim, već i slanim jelima. Koristi se u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj, gde se upotrebljava za pripremu začinske mešavine „Garam masala“, kod slanih jela poput karija, pilava, brojnih poslastica poput kulfija, bogatog sladoleda od pistaća i badema, kao i kod pripreme čaja.
Kardamom je bogat vitaminima i mikronutrijentima.
Sadrži niacin, pirodiksin, riboflavin, tiamin, vitamin A i C, natrijum, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, bakar, mangan, fosfor i cink. Kardamon je začin sa intenzivnim, pomalo slatkim ukusom koji upoređuju sa mentom. Koristi kao začin mnogim jelima, pri čemu jela postaju ukusnija i nutritivno vrednija.