

Kafa od žira 100gr
Najzastupljeniji minerali u žiru su kalijum, fosfor, kalcijum, hlor, sumpor, gvožđe, cink, bakar, nikl, hrom i mangan (Ajo, i drugi, 2020), (Özcan & Bayçu, 2005). Žir je takođe bogat vitaminima B12, B6, folatom, riboflavinom i niacinom.
Priprema napitka od žira
Napitak se priprema kao i obična kafa. U vrelu, ne ključalu vodu dodati jednu do dve kafene kašičice kafe od žira i pustiti da proključa. Poseban ukus i punoću dobićete dodavanjem mleka i meda, pored toga što će imati višu nutritivnu vrednost, dobićete i pravu poslasticu.
Možete pripremiti i zdrav doručak od kafe od žira tako što ćete supenu kašiku kafe od žira pomešati sa 2 dl jogurta i dodati kafenu kašičicu meda. Ovaj doručak je izuzetno hranljiv i odličan je za jačanje imuniteta.
Benefiti surogata kafe
Kafa od žira sadrži razne biološki aktivne komponente, i predstavlja dobar antioksidant pa se preporučuje za pročišćenje krvi, kod šećernih bolesti, nadimanja stomaka, kao lek za malaksalost i iznurenost, anemiju i malokrvnost, nervozu, stres i nesanicu. Takođe se pokazao kao dobar lek i za kostobolju, rahitis kod dece i adolescenata, u regulisanju štitne žlezde, bolove i curenje iz ušiju, spoljašnjih i unutrašnjih hemoroide, zatvora i lenjih creva, menstrualnih bolova, kontrolisanje dijabetesa, smanjenje povišenog holesterola i triglicerida.